Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az államháztartás vesztét okozhatja a gyenge forint

2009.02.05
Az államháztartás vesztét okozhatja a gyenge forint

 

A gyenge forint nemcsak a devizahiteleseket érinti érzékenyen, de bajba sodorhatja az országot és a bankrendszert is - állítják elemzők. A cégek további megszorításokra kényszerülhetnek, és nő az infláció is. A magyar fizetőeszköz napról napra újabb történelmi mélypontra süllyed.

Az eurót szerdán szinte egész nap 300 forint felett kínálták a piacon, az árfolyam délelőtt a 305-ös szintet is majdnem elérte. A magyar fizetőeszköz kettő óra után kezdett erősödni. Magyarországnak a régió más országaihoz képest sokkal nagyobb problémát okoz a gyengülő deviza, a felhalmozott hatalmas devizahitel-állomány miatt. A Napi Online-nak nyilatkozó szakértő szerint elkerülhetetlenek az azonnali reformok, különben az államháztartási egyensúly is veszélybe kerülhet.

Vizkelety Péter aláhúzza: sokkal jelentősebb stabilizáló erőt jelentene, ha a kormányzat valódi reformértékű lépéseket jelentene be és azok végrehajtását szoros határidőkkel meg is kezdené. "Sokszor mondtuk már, hogy nincs idő tovább várni a reformokkal, ez most hatványozottan igaz" - érvel a szakember a napi.hu-nak.

--KR--

--gondola.hu--