Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyurcsány a bankrablók pártján

2009.01.04

A „lopj két tojást" kezdetű viccbéli szocialista szakácskönyv mintájára „végy egy offshore céget"-el kezdődhetne a szép új világunk senkire és semmire tekintettel soha nem lévő pénzügyi császárainak szóló kézikönyv első mondata. Hogy a tucatnál is nagyobb számú adó- (és bűnöző-) paradicsom miként is működhet zavartalanul, felmérhetetlen nagyságú anyagi kárt, titkos finanszírozó helyként megannyi biztonsági gondot okozva a világ kormányainak a mostani terror-hisztériás világban? Erre a válasz kézenfekvő, vagyis ugyanaz, mint a legújabb magyar adóamnesztiára: minden jel szerint ezen a planétán a nagy pénzek, illetve azok tulajdonosai diktálnak.

A világhelyzet, benne a főcsendőr USA szerepének taglalását (amely Delaware helyszínnel maga is tevékeny részese e kétes biznisznek), inkább a nemzetközi összeesküvések témakörében jártasakra hagyva, nézzük csak a jelenség hazai vetületét. Úgymond a magyar állam nehéz pénzügyi helyzete okán a galádul, de legalábbis adózatlan módon szerzett és eddig külföldön tartott jövedelmeiket a magánszemélyek elképesztően kedvezményes, 10%-os adóval legalizálhatják, ami még csak hagyján, de mindez mellé biankó büntetőjogi, vagyonosodási felmentés is társul.

Tetszenek ezt érteni? Én vagyok, mondjuk valamely fülön (avagy -sem) fogott rablógyilkosság, bankrablás, pilótajáték, áfa csalás milliárdos hasznát külföldre menekített deliktum tettese és akkor potom tíz százalékért, valamint két évig az összeg felét - természetesen jó kamat ellenében - állampapírokba fektetve fel vagyok mentve lényegében bármely, akár főbenjáró bűnömért járó büntetés alól is. Hiába, no, a magyar elme, pénzügyi géniusz nem most fogja első alkalommal elkápráztatni a világot, törvényhozóink ötletének zsenialitását látszik jelezni, hogy az eljárás - a művelt világban legalább is - ily módon példa nélküli.

A magam részéről az egészből csak azt nem értem, hogy minek mindehhez a pénzt előbb külföldre síbolni? Mennyivel egyszerűbb volna, ráadásul az élelmes, határon túli offshore-osok bukszáját sem hizlalnánk, ha például a falból kirántott ATM tartalmának tíz százalékát azon nyomban, akár egy másik automatán keresztül a tettesek az APEH-nak gyorsan befizethetnék, megvéve ugyanakkor az előírt mennyiségű állampapírt is, és persze az azonnali, teljes amnesztiát.

Forrás: Heti Válasz,  Michnai Attila

-VJ-