Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatalmas gazdasági visszaesést jósol Brüsszel

2009.01.19
Hatalmas gazdasági visszaesést jósol Brüsszel
Minden eddiginél borúlátóbb előrejelzést tett közzé az Európai Bizottság. Hatalmas gazdasági visszaesésre számítanak az unióban, öt kisebb ország kivételével valamennyi államban csökkenő teljesítményt jósolnak.
Prognózisuk szerint 2009-ben 1,9 százalékos lesz a recesszió és 2010-re is fél százaléknál kisebb gazdasági növekedést várnak. Legutolsó, tavaly őszi prognózisukban még 0,1 százalékos növekedéssel számoltak 2009-re. Az infláció számításaik szerint 1 százalékos lesz idén, a korábban jósolt 2,2 százalék helyett. Az uniós tagországok közül csak Görögországban, Cipruson, Máltán, Szlovéniában és Szlovákiában nem számolnak a GDP csökkenésével. A legsúlyosabb visszaesést Írországban várják, ott a recesszió akár az 5 százalékot is elérheti. Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Hollandiában is legalább 2 százalékosra várják a gazdasági visszaesést.
Brüsszel szerint Magyarországon idén 1,6 százalékos lesz a visszaesés. Az magyar államháztartás GDP-hez mért hiánya 2,8 százalékos lesz - véli az Európai Bizottság.
Veres János pénzügyminiszter korábban úgy fogalmazott: a szaktárca bevárja az Európai Bizottság előrejelzését, és annak alapján számolja majd át a magyar makropályát.

--KR--

(HírTV)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.