Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megindult a Fidesz válaszcsapása a Jobbik erősödése ellen.

2009.01.04

Az MTI-nek adott Orbán Viktor terjedelmes interjút a 2009-es várakozásokkal kapcsolatban. Az egész interjút leközölni a kedves olvasók türelme elleni merénylet volna. A beszélgetésben a Fidesz elnöke ugyanis a szokásos, már ezerszer hallott "jópofaságokat" ismételgeti. Jóformán az egész nyilatkozat egy macchiavellista ciráda, semmi másról nem szól, mint hogy hogyan kerül majd hatalomra a Fidesz. Hogy mi lesz utána, az nagyobbrészt homályban marad. Az interjúban szó sem esik a magyar föld és egyáltalán Magyarország felvásárlásáról, a multinacionális cégek arcátlan profitéhségéről, a cigánykérdésről, az izraeli helyzetről és más "kényes" témákról.

Ami miatt mégis érdemes kiemelni a nyilatkozatot, az az egyre nyilvánvalóbb tendencia, amely révén a Fidesz megkísérli megállítani és visszafordítani a Jobbik erősödését. A politikai elemzők 2008 végére már nem tudták elhallhatni azt, ami egyébként már 2007 nyara óta érezhető volt, vagyis azt, hogy a Jobbik betört a nagypolitikai játéktérre. Mivel a ferencvárosi választáson a radikális párt nyilvánvalóan nem 1%-ot fog elérni, így a kutató intézetek kénytelenek voltak - legalább részben - feltárni az igazságot. A Szonda Ipsos decemberben már 3%-ot mért a Jobbiknál, ami egyben az SZDSZ megelőzését és az MDF behozását jelentette.

A Fidesz kommunikációjában ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban jelentek meg azok a témák - cigánykérdés, multik, közbiztonság, szociális segélyek, önvédelem -, amelyeknek köszönhetően a Jobbik megnövelte szavazóbázisát. Ez azért is fontossá vált a Fidesz számára, mert az erősödő nemzeti párt nem csupán a hagyományos radikális szavazókat terelte össze, hanem a Fidesz lagymatag politikájából kiábrándulók számára is egyre komolyabb alternatívát jelentett. Az utóbbi szempontjából volt különösen nagy jelentősége Morvai Krisztina "leigazolásának".

A Fidesz ennek ellenére a legkisebb jelét sem adta annak, hogy fel kívánná adni a már kétszer választási vereséget hozó "egy tábor, egy zászló" stratégiát, sőt, ehelyett megkísérelte némi, csupán szólamok szintjén megrekedő odamondogatással elvenni a Jobbik témáit. A cigánykérdésen túl a másik kifejezetten jobbikos téma hazánk gazdasági függősége. Ezzel kapcsolatban Vona Gábor Jobbik elnök még októberben ezt írta: "A globalizáció valóban világfolyamat, valóban kevés eszközünk van vele szemben, de mondjuk már ki: a globalizáció nekünk NEM JÓ! Ha pedig így van, az ország vezetőinek, irányítóinak kutya kötelességük a kiutat, vagy legalább a nyakunkra tett kötél lazításának lehetőségét keresni. Gazdasági szabadságharcot kell indítanunk!"

Most lássuk, mit nyilatkozott Orbán az MTI-nek!
"A rendszerváltoztatáskor sikeresen megvívtuk a politikai szabadságharcot, azonban a mai magyarországi gazdaság nem a vállalkozó szellemű, cselekvőképes embereket bátorító közeg, hanem sokkal inkább olyan, ami lefojtja az energiákat és gúzsba köt. Ezért szerintem az előttünk álló időszak feladata a gazdasági szabadságharc megvívása a bürokrácia, a korrupció és a vállalkozó szellemet elfojtó kormányzati gondolkodásmód ellen" - fogalmazott.

A Fidesz elnöke tehát átvette a radikális szavazók számára jól csengő "gazdasági szabadságharc" kifejezést, nyilvánvalóan abban bízva, hogy ezzel megállíthatja az erősödő "átáramlást". Megindult a Fidesz kommunikációs válaszcsapása. Hogy ez sikeres lesz-e, vagy sem, majd a jövő eldönti. Mindenesetre érdemes összehasonlítani, hogy mit ért a Fidesz elnöke és mit a Jobbiké a gazdasági szabadságharcon.

Orbán szerint ugye "a bürokrácia, a korrupció és a vállalkozó szellemet elfojtó kormányzati gondolkodásmód ellen" kell a küzdelmet megvívnunk. Fontos dolgok, valóban. De ezek-e a gazdasági rabságunk legfőbb és legpusztítóbb elemei? Nézzük, mit mond Vona: "az a fajta gazdasági függés, amely szorítja hazánkat már nem tartható sokáig. Az államadósság spirálja, a magyar földtulajdon elveszejtése, a hazai vállalkozások és gazdaságok legyilkolása, a multinacionális cégek törvényen kívülisége – más néven a „multibűnözés” –, a stratégiai ágazatok kiprivatizálása, az állam gazdasági szerepének lenullázása mind önmagában is gyilkos kórokozó lenne, pláne így együttesen. És itt most még nem is említettem Simon Peresz elszólását..."

Az alábbi kommunikációt is átveszi-e a Fidesz? Önök szerint...?

barikád.hu

(KL)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.