Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy a gáz libsiéknél: a Jobbikkal riogatják a Fidesz-tábort !

2009.01.05
Török Gábor úgy véli: az MSZP-nek nem kedvez az sem, hogy az MDF és az SZDSZ saját belső harcait vívja, támogatottságuk emiatt nagyon kicsi. E nélkül két kisebb párt nélkül az MSZP komoly versenyhátrányba kerül a Fidesszel szemben.

A szocialistáknak egyetlen folyamat lehet lelkesítő: a Jobbik egyértelmű erősödése, ez ugyanis választás- és mandátumtechnikailag egyértelműen használ az MSZP-nek. Török Gábor szerint a Jobbik erősödése az SZDSZ-nek és az MDF-nek is segíthet, amennyiben olyan „veszélyérzetet” teremthet, amelyben a pártok szavazói mégis „visszaállnak” pártjaik mögé. A Jobbik elsősorban a Fidesznek jelent problémát. Egyértelmű, hogy a Jobbik szavazói – ha korábban nem MIÉP- vagy Jobbik-támogatók voltak – korábbi Fidesz szavazók; a Jobbik kizárólag a Fidesztől von el szavazókat.

Török Gábor szerint az, hogy a Jobbik erősödik, egyértelmű – az, hogy mennyire, már korántsem. A radikális jobboldal különböző formációkban 1998 óta szerez három-öt százalékot választásonként, és a mérések ma ennek a szintnek az alján mutatják a Jobbikot.

„Ugyanakkor megfigyelhető egy tendenciaszerű erősödés a Jobbik adataiban, amire két magyarázat lehet. Egyrészt lehetséges, hogy a Jobbik »legitimebb« szereplővé vált, így választói nagyobb arányban vallják be preferenciájukat, mint korábban. Ebben az esetben azonban valódi bővülés nincs. Az is lehet ugyanakkor, hogy tényleg több szavazójuk van, és hogy a mostani adatok éppen úgy alulmérések, mint az a radikális szervezeteknél általában jellemző. Alighanem csak egy-két hónap múlva fogjuk tudni pontosan megítélni, mennyire reális, hogy a Jobbik bekerüljön az EP-be” – mondta Török Gábor.

HunHír.Hu - Index

HunHír.Hu kommentár:
Igen, a Jobbik a Fidesztől szedi vissza azokat a radikális szavazókat, akik Csurka politikai balfogásai miatt a párthoz csapódtak. S ez így is a jó, hiszen a Fidesznek nem lehet az a célja, hogy a radikálisoknak nyíltan kedvezzen, hiszen akkor pont a mostani erejének tömegbázisát, a habozókat veszti el. Orbán végre megértette, hogy nem lehet minden jobbost egy akolba terelni, s egyedül nincs meg a kétharmados többség. Orbánnak be kell állni a nemzeti középre, mondhatni egyszerűen nemzeti liberális politikát folytatnia, hogy azok, akikben valamilyen alsó szinten még leledzik valami magyarság, sors- és hazaféltés, rájuk szavazzanak. A radikális képviseletet nem kell, s nem is szabad felvállalnia, s nagyon szűk látókörű az, aki ezt számon kéri tőle. Arra ott lesz a Jobbik, erősödő szellemi holdudvarával, pontosabban erre a holdudvarra vár a legnagyobb szerep politikailag, ideológiailag. Szerepeltetnie kell listáján Budaházyt, Toroczkait, Hegedűs Lorántot és Balogh Gyulát, hogy minél több irányból érkezők kaphassanak, és hozhassanak társadalmi rétegtámogatást.

Háttétmegállapodásokat kell kötnie radikális, de a közéletben visszahúzódottabban jelen lévő milliárdosokkal, mint például Novák Tamással, s a gazdasági élet azon szereplőivel, akik a Jobbik parlamenti jelenléte után nyugodtan adhatják az arcukat is, s támogatásukat a párt politikailag is viszonozni tudja. A parlamentbe kerülő Jobbik és egy erős Fidesz látszatellentét kapcsolatából kovácsolódhat egy olyan erő, amelyet nem tudnak lesöpörni a pénzvilág urai, mert a kormányzó Fidesz moshatja kezeit, a Jobbik meg nyugodtan elviheti a balhét, hiszen az emberek pont azért szavaztak rájuk, mert azt képviselik, ami egy mondattal jellemezve nem tetszik a cionistáknak.
 
Hunhir.hu
(KL)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.