Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Választási törvényt sértett a Fidesz le nem adott ajánlószelvényei megsemmisítésének elmulasztásával

2009.01.04

Választási törvényt sértett a Fidesz le nem adott ajánlószelvényei megsemmisítésének elmulasztásával

A Fidesz ferencvárosi szervezetének volt alelnöke, 2006-os önkormányzati képviselőjelöltje, a Fradi-berkekben jól ismert Farkas Dezső ismét panaszt nyújtott be egykori pártjával szemben, miután az a törvény előírásaival szemben nem semmisítette meg a választási irodának le nem adott ajánlószelvényeit.

Köztudomású (illetve a kifogás benyújtójának konkrét információja is van a mostani esetről), hogy a Fidesz a szükséges 750 kopogtatócédulának gyakran a tízszeresét is összegyűjti, hogy megakadályozza újabb pártok, konkurensek indulását a választáson. Ez ha nem is etikus, de jelenleg törvényes módszer Orbánék antidemokratikus céljának eléréséhez.

A Fidesz jelöltje, Bácskai János 1309 ajánlószelvényt adott le, a maradékot a Ve. 60. § értelmében meg kellett volna semmisítenie, és arról jegyzőkönyvet kellett volna benyújtania a választási bizottságnak, ezt azonban nem tette meg a kijelölt határidőig, így mulasztásos szabálytalanságban van a Fidesz mind a mai napig.

Az ügyet a ferencvárosi választási bizottság hétfőn 11:30-kor kezdődő, nyílt ülésén tárgyalja a Bakáts téri polgármesteri hivatalban.

A pénzért való gyűjtés ügyét megúszta a Fidesz

Farkas Dezső korábbi kifogásában azt sérelmezte, hogy a Fidesz pénzért gyűjtött ajánlószelvényt, pontosabban díjazást adott aktivistáinak. Ezt a párt választási bizottsági delegáltja el is ismerte, de szerinte az jogszerű (hogy feketemunka volt-e, vagy adtak-e számlát, nem derült ki). A Jobbik az SZDSZ-botrány kapcsán kiadott közleményében úgy fogalmazott: a teljesítménybérezés és az óradíj adása is etikátlan, illetve jogszerűségük is kérdéses, hiszen ilyen jogértelmezéssel a cigány kopogtatócédula-dílerek által közvetített, gyakran több száz ajánlószelvény megvétele is törvényes lehet.

Farkas Dezső korábbi kifogását a ferencvárosi választási bizottság a jogszabálysértés utáni háromnapos határidőből való kicsúszás miatt el kellett utasítsa, és hasonlóan járt el a Fővárosi Választási Bizottság is. A Fővárosi Bírósághoz december 23-áig lehetett volna fordulni, de Farkas Dezső az ünnepre való tekintettel megkegyelmezett, így karácsonyi ajándékként akkor jogerőssé vált a Fidesz jelöltjének nyilvántartásba vétele.

(Kuruc.info)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.