Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Péntektől Magyar orvosok ápolják a Palesztin sérülteket!

2009.01.04
 

Lukács Csaba
A Magyar Baptista Szeretetszolgálat elsőként kiérkező munkatársát az egyiptomi Egészségügyi és Népesedési Minisztérium illetékesei fogadták, a magyar orvoscsoport érkezéséről tárgyalva. Dr. Emad Ezzat, a miniszter kabinetfőnöke szerint az ország örömmel fogadta a felajánlást, és a magyarok lesznek az első olyan külföldi orvosok, akik a gázai sérültek ápolására érkeznek az országba. A munkájukhoz szükség van az egyiptomi szakhatóság engedélyére is, a formaságok ügyintézése elkezdődött.

A kairói kormány hat kórházat jelölt ki a válságövezetből érkező betegek fogadására, ebből négy a fővárosban, kettő pedig a gázai határ közelében van. A hatóságok összesen ötszáz kórházi ágyat különítettek el arra az esetre, ha felgyorsulna a sérültek érkezése. Eddig ötvenhárom háborús sérült jutott át a határon, őket mentőkkel hozták fel a fővárosba. Közülük huszonhetet ápolnak abban az intézményben (Nasser Institute for Research and Treatment), ahova a magyar orvosokat is várják.

Jelenleg a határvárosban, Rafahnál hatvan modern mentőautó és sok orvos áll készenlétben. Amennyiben egyszerre több súlyos sérült is érkezne a határra, akkor igénybe veszik a katonaság betegszállító repülőgépét, mely egyszerre harminc embert tud szállítani. Több egyiptomi orvos önkéntesként bemenne a válságövezetbe a rászorulókon segíteni, de a Hamász nem egyezett bele külföldi orvosok fogadásába.

A Nasser Intézet Egyiptom egyik legmodernebb állami kórháza. Jelenleg huszonhét gázai sérültet ápolnak itt. A legsúlyosabb eset egy húsz éves palesztin fiatalember, az ő testfelületének több mint kilencven százaléka megégett. A palesztinoknak egy egész emeletet tartanak készenlétben száz ággyal. Az összesen kilencszáz ágyas kórházban huszonhárom műtő található. A kórház igazgatója, Bahaa Abu Zied várta a magyar orvosokat, hogy megismertesse őket a kórházzal, a csoport pénteken reggel állt munkába, miután kézhez kapták az ideiglenes egyiptomi működési engedélyüket.

A Baptista Szeretetszolgálat Budapestről elinduló három fős egészségügyi csoportjának tagja az arabul is beszélő Walid Sayej sebész, Varga Éva gyerekorvos-aneszteziológus, valamint Siklósi Gábor András mentőápoló.

www.mno.hu

(KL)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.